Meny Lukk

Valutakryss

Alle valta kurser blir oppgitt som et valutakryss. Det betyr ganske enkelt at prisen på en valuta blir oppgitt i forhold til en annen valuta. Rent praktisk betyr det at dersom du skal kjøpe en valuta, må du selge en annen. Her kan du få en nærmere forklaring på hvordan dette fungerer. Men, først går vi gjennom noen grunnleggende begreper.

valutahandel valuta handel

Valuta

Valuta er et lands pengeenhet. Siden vi befinner oss i Norge er dette norske kroner, eller NOK som det blir forkortet til. De største og mest omsatte typene av valuta er euro, dollar, franc, yen og pund.

Long og short

Long betyr at man kjøper en posisjon, det vil si at man eier denne valutaen. Motsatt har du short som betyr at du selger valutaen. For å kunne få en positiv avkastning på posisjonene må kursen på long posisjonen stige, ellers må kursen på shortposisjonen synke. Shorting er innen aksjetrading forbundet med stor risiko, og noe de fleste holder seg unna. I valutahandel derimot, er det ikke noe annet alternativ enn å shorte dersom du vil trade valuta.

Valutakryss

Vi har nevnt at prisen på en valuta blir oppgitt i forhold til en annen valuta. Dette blir uttrykt som for eksempel EURNOK for euro mot norske kroner eller USDJPY for amerikanske dollar mot japanske yen. Når du ser disse kursene på en graf vil grafen gå opp dersom euro eller dollar kursen stiger relativt mot norske kroner eller japanske yen. Motsatt vil det være dersom norske kroner eller japanske yen stiger mot euro eller amerikanske dollar.

Hvordan kjøpe valuta

Det finnes flere forskjellige måter å kjøpe valuta på. Dersom du skal på ferie kan du gå i banken og veksle norske kroner til det landet du skal besøkes valuta, du kan være i utlandet å ta ut lokal valuta med ditt norske bankkort, du kan kjøpe kontrakter på valutakryss, eller du kan trade valuta med CFD.